Kezdőlap

Cégismertető
Partnereink
Kapcsolat

Eszközök
Quoted-printable kódoló
Base64 kódoló
Html kódoló
Url kódoló
Guid generátor
Machine key generátorÚj

Gondolatok a sharepoint fejlesztésről

A Sharepoint (Microsoft Office Sharepoint Server 2007 - MOSS 2007 és Windows Sharepoint Service - WSS) fejlesztésnek, testreszabásnak három különböző módja lehetséges, módonként különböző eszközkészlettel és beavatkozási lehetőség szinttel.

Testreszabás webböngészőből

A legmagasabb szintje a testreszabásnak a webböngészőn keresztül valósítható meg, pusztán a sharepoint felületén történő kattintgatásokkal. Így befolyásolhajtuk az egyes oldalakon megjelenő kijelzők (webpart) megjelenését, tartalmát. Módosíthatjuk a webhely navigációt, a jogosultságokat, stb... Általános jellemzője a testreszabásnak, hogy bármely más testreszabási módot is választunk, ezt a testreszabás bizonyos fázisában mindenképpen használni tudjuk.

A testreszabási mód előnye, hogy az így testreszabott oldal nem kerül úgynevezett ghostolásra, azaz nem kerül be a kódja az adatbázisra, hanem továbbra is a sharepoint szerver fájlrendszeréből kerül felhasználásra, így a sablon kicserélésével az oldal módosítható. További előny, hogy ez a testreszabási mód gyakorlatilag hibamentes, meglepetésekkel nem számolhatunk.

Testreszabás Microsoft Office Sharepoint Designerrel

A testreszabás ezen módja sokkal nagyobb beavatkozási lehetőséget nyújt az oldalak működésébe, mint az előzőleg említett böngészős megoldás. Lehetőségünk van az egyes oldalak statikus - nem kijelző zónához (webpart zone) - tartozó részeinek szerkesztésére, adatnézetek kialakítására, adatforrások definiálására.

Az adatforrások között lehetőségünk van sharepoint listák, külső adatbázisok, xml fájlok vagy webszolgáltatások (web service) felhasználására, melyekek adatnézetté (dataview) alakítva tetszőleges formázással publikálhatunk egy oldalon.

A SPD (Sharepoint Designer) segítségével lehetőségünk van master page-ek készítésére, melyekkel gyakorlatilag egy mozdulattal átalakíthatjuk összes weblapunk megjelenítését.

SPD-vel történő szerkesztés esetén vegyük figyelembe, hogy a mentés egy nagyon hasznos funkció, ugyanis az alkalmazás nem igazán stabil, rengetegszer elszáll, újraindul.

Akkor javasolt ezt a testreszabási lehetőséget használni, ha egy-egy oldal működését akarjuk módosítani, mindenfaja bonyolult üzleti logika nélkül, leginkább az oldal megjelenítésének testreszabására.

Fontos továbbá, hogy amennyiben az oldal egyszer is mentésre kerül SPD-vel, megszűnik a kapcsolata a fájlrendszer beli megfelelőjével, azaz ghostolásra kerül, teljes kódja beköltözik a Sharepoint adatbázisba. Így a webhelysablonban, feature-ben előidézett módosítások, amik ezt az oldalt érintik, nem fognak megjelenni.

Testreszabás Visual Studioval

A visual studio-val történő testreszabás igényli a legmélyebb architektúrális ismeretét a Sharepoint (WSS) rendszernek. Pontosan tisztában kell lennünk a feature-ökkel. Ismernünk kell a  content-type-ok használatának lehetőségeit, a listák és content-type-ok kapcsolatát és működését, stb... 

A megoldás előnye, hogy a Sharepoint adatokat felhasználva tudunk működő, üzleti logikát magában foglaló megoldás fejleszteni, mely akár több példányban is létrehozható a rendszerben, vagy bármely más sharepoint szerverre is feltelepíthető. Lehetőségünk van létrehozni webhely definiciókat (site definition), melyből tetszőleges számú, ugyanolyan funkcionalítású webhelyet készíthetünk, hasonlóan a beépített csoportmunka webhelyhez. Úgyszintén lehetőségünk van definiálni tartalom típusokat (content-type), melyeket az egyes webhelyeken aktiválva a webhely funkcionlaítása kiegészíthető.

A fejlesztés során - mivel itt jórészt rendes c# kód fejlesztésről van szó - ismerni kell a Sharepoint objektum modelljét, mellyel a különböző feladatokat elvégezhetjük. Jogosultságokat állíthatunk, elemeket hozhatunk létre más listákon, stb...

A megoldás előnye, hogy igen sokfelé kiterjeszthető az alaprendszer - WSS - működése. Hátránya a bonyolultságában rejlik, hiszen adott esetben egy nehezen tesztelhető, üzembehelyezés után igen bonyolultan módosítható megoldásról van szó.

A Visual Studio-s fejlesztéseknek remek kiegészítő eszköze a Visual Studio 2005 Extension for Windows Sharepoint Service 3.0 (VSEWSS), mely ingyenesen letölthető a Microsoft webhelyéről. A VSEWSS csak Windows 2003 operációs rendszeren futtatható, előre telepített Sharepointtal.Copyright © 2024 NOWAN Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Bt.